Kerst 2020

Kerstkaarten voor senioren

Afgelopen week hebben onze vrijwilligers ca. 250 kerstkaarten bezorgd bij senioren binnen de gemeente Geertruidenberg.
Een bijzondere samenwerking tussen Basisschool De Schoof en de SWOG.

Vrijwilligers van de SWOG gaan weer bellen!

Het Corona-virus houdt ons allen bezig. Door de aangescherpte maatregelen vallen veel senioren in een isolement. Zij missen de bezoekjes van o.a. kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen.

Ongeveer een half jaar geleden zijn om die reden de vrijwilligers van de SWOG gaan bellen met senioren in de gemeente Geertruidenberg. Een initiatief wat zeer goed ontvangen is.

Wekelijks een telefoontje, een “bakje-koffie-gesprek”, is iets waar naar uitgekeken werd.

Om die reden gaan de vrijwilligers dit weer oppakken. Vanaf 9 november kunt u een telefoontje van hen verwachten.

Mocht u vragen hebben kunt u ons bellen op telefoonnummer 0162-520706

AutoMaatje in coronatijd

U kunt momenteel enkel medisch noodzakelijke ritjes aanvragen bij de SWOG. Er zullen bij het aanvragen van de rit, enkele controlevragen worden gesteld om vast te stellen dat u geen klachten heeft die passen bij corona.

  • In het voertuig mogen maximaal twee mensen zitten, de passagier en de chauffeur.
  • De matchmaker (diegene die de ritjes koppelt) zal zowel aan de passagier als aan de chauffeur enkele controlevragen stellen.
  • De passagier, evenals de chauffeur dienen een mondkapje en (latex)handschoenen te dragen. De passagier en de chauffeur dienen hier zelf over te beschikken.
  • Voorafgaand aan de rit stelt ook de chauffeur weer enkele controlevragen.
  • Na de rit zal de auto door de chauffeur zorgvuldig gedesinfecteerd worden.

Wilt u een ritje aanvragen? Bel dan, minimaal twee werkdagen van tevoren, tussen 9:00 uur en 12:00 uur naar de SWOG: 0162-520706 of via e-mail: automaatje@swog.nl.

ANBO heropent coronalijn voor ouderen vanwege groeiend aantal vragen

De ANBO heeft maandag de speciale telefoonlijn voor ouderen met vragen over het coronavirus heropend. De landelijke ouderenbond merkt dat de toename van het aantal coronabesmettingen tot nieuwe vragen leidt. Ook vrezen veel senioren de eenzaamheid die bij een nakende tweede lockdown op de loer ligt.

De ANBO opende half maart een coronalijn voor ouderen. Tijdens de eerste lockdown werd deze lijn dagelijks vel…e honderden keren gebeld. In totaal ontvingen de vrijwilligers van de organisatie meer dan zevenduizend telefoontjes. In juni droogde het aantal gesprekken op en werd de lijn gesloten.

“We merken dat de vragen die deze groep heeft weer snel toenemen”, stelt een woordvoerder van de ANBO. “Er is veel onduidelijkheid over vooral de regionale maatregelen. Zeventigplussers weten niet goed waar ze aan toe zijn en wat ze nog veilig kunnen doen.”

Ouderen behoren tot de groep die kwetsbaar voor het coronavirus is. “Al geven we vitale ouderen wel het advies vooral in beweging te blijven zolang dat kan”, beklemtoont de zegsvrouw.

Ouderen zijn bang hun familie weer lang niet te zien
Ook bellen veel ouderen vanwege de eenzaamheid die ze vrezen als er een nieuwe gedeeltelijke lockdown komt. “Tijdens de vorige periode nam het aantal ouderen dat last van eenzaamheid en depressie had snel toe”, weet de ANBO-woordvoerder. “Nu de besmettingen weer snel toenemen, zijn veel ouderen bang dat zij de komende maanden hun familie of kleinkinderen weer niet kunnen zien.”

Uit een recente enquête blijkt dat veel ouderen extra maatregelen nemen om zichzelf te beschermen. Drie kwart van de respondenten zegt minder of geen bezoek te ontvangen, minder vaak naar de supermarkt te gaan, activiteiten over te slaan en niet meer naar een restaurant, café, theater of museum te gaan.

De coronalijn( 0348-46 66 66) is op werkdagen overdag te bereiken.

Wat een belletje al niet doet…

Even een belletje: Cliënten blij met ‘geleverde’ zorg Geertruidenberg in coronatijd

GEERTRUIDENBERG – Ook in coronatijd is de zorg in Geertruidenberg op peil gebleven. 93 Procent van de WMO-cliënten vindt die redelijk tot zeer goed. Dat mensen die extra zorg of hulp nodig hebben in contact blijven met de ‘buitenwereld’ helpt hier zeker aan mee, vermoedt wethouder Adriaan de Jongh.

,,Mensen met een beperking of oudere mensen hebben sowieso al minder sociale contacten. We hebben het over mensen die in een rolstoel zitten, huishoudelijke hulp nodig hebben of afhankelijk zijn van bijvoorbeeld de deeltaxi. “

De Jongh vervolgt:, ,Elke week zijn 250 cliënten gebeld door onze welzijnsstichting SWOG. Ook de ouderenbonden hielden contact met hun leden. Zo krijg je het gevoel  dat je er toe doet”. 

Geertruidenberg houdt elk jaar een tevredenheidsonderzoek onder de WMO-cliënten. Met een gemiddelde score van 8 of meer zit Geertruidenberg al vijf jaar boven het landelijk gemiddelde. Zo voelt 95 procent zich goed geholpen door de mensen van het WMO-loket in het gemeentehuis.

Met extra vragen betrok de gemeente dit jaar ook de coronatijd in haar onderzoek. 

 De Jongh: ,,93% vindt dat het het contact met familie en naasten in coronatijd op een redelijk tot goed niveau is gebleven. Toch heeft 18,4% zich minder met zijn omgeving verbonden gevoeld. Misschien komt dat omdat er minder fysiek contact mogelijk was. Daar ligt een risico voor eenzaamheid. Contact houden blijft hierin het sleutelwoord”.

Marja Klein Obbink 30-09-20, 15:32 Bron: BN DeStem

SWOG op de kaart

Wat krijgen we leuke reacties op de kaart.☺️ Ook hebben zich al meerdere nieuwe vrijwilligers gemeld. Fantastisch!

We kunnen altijd vrijwilligers gebruiken voor bijvoorbeeld klein tuinonderhoud of klusjes. (denk daarbij aan kleine klusjes, waar een klusbedrijf of tuinman niet voor komt).

Ben jij zo iemand? Bel dan naar de SWOG 0162-520706

AutoMaatje is weer van start!

U kunt weer ritjes aanvragen bij de SWOG. We blijven natuurlijk wel uiterst waakzaam. Daarom zullen er, bij het aanvragen van de rit, enkele controlevragen worden gesteld om vast te stellen dat u geen klachten heeft die passen bij corona.

  • In het voertuig mogen maximaal twee mensen zitten, de passagier en de chauffeur.
  • De matchmaker (diegene die de ritjes koppelt) zal zowel aan de passagier als aan de chauffeur enkele controlevragen stellen.
  • De passagier, evenals de chauffeur dienen een mondkapje en (latex)handschoenen te dragen. De passagier en de chauffeur dienen hier zelf over te beschikken.
  • Voorafgaand aan de rit stelt ook de chauffeur weer enkele controlevragen.
  • Na de rit zal de auto door de chauffeur zorgvuldig gedesinfecteerd worden.

Wilt u een ritje aanvragen? Bel dan, minimaal twee werkdagen van tevoren, tussen 9:00 uur en 12:00 uur naar de SWOG: 0162-520706 of via e-mail: automaatje@swog.nl.

Lintje voor SWOG vrijwilliger Jos Meijvis

Lintje voor SWOG vrijwilliger Jos Meijvis (74) uit Raamsdonksveer, Lid in de Orde van Oranje-Nassau. 

Bijna veertig jaar voerde de heer Meijvis verschillende bestuursfuncties uit bij handbalvereniging Goodflooring. Daarnaast is Jos al jarenlang actief in ondersteuning en uitvoering van de scootmobieldag, een samenwerking tussen SWOG en Toegankelijk Geertruidenberg. Ook organiseert Jos al vele jaren fietstochten voor 60 plussers in de gemeente Geertruidenberg.